Thursday, November 21, 2013

Review: Baju Tunang

Assalamualaikum.
Selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W

Bosannya satu minggu ni tak ada orang kat workstation. Kak Awin ke Dubai. Alias pulak pergi conference present paper. Beginila nasib saya seorang research student. sobsob . Kalau tak ada orang baca buku or paper sikit boleh tersengguk-sengguk ngantuk. Sumpah bosan kot:P

Disebabkan bosan so nak review sikit pasal sepanjang majlis pertunangan 14 April 2013 lepas macam yang dijanjikan. Hari ni saya nak review pasal baju tunang saya. Macam dalam gambar kat bawah ni.

*Actually warna shocking yellow + pink tapi nampak macam warna pale yellow plak(effect camera maybe)

 *Hah..yang ni nampak terang sikit.

Sebenarnya masa pilih kain tiba-tiba terlintas nak warna kuning. Yela masa tu trend colour block kan. So pikir-pikir better mix dengan pink. Maca menarik. Kain ni beli kat JACKEL.Tak ingatlah berapa harga sebab tak tahu letak mana resit. Yang pasti kain ni beli sekali dengan kain baju lace hantaran tunang. So, encik tunang yang bayarkan.hehe.

Baju ni saya hantar kat tailor yang sangat best. Nama akak ni Kak Zarina. Muda lagi plus sporting. Rumah dia masuk ke dalam sikit kat Parit Rasipan. Tiang lampu 78 tak silap. Details x??haha..mana tahu ada yang berminat nak hantar kat sana kan. Paling penting murah sangat dia jahit. Baju kalau fesyen susah-susah pon tak akan sampai seratus la.Around 60-70. Tak silap baju ni pon dia dalam 50 jer. Saya rasa kalau kat KL 50 tu hanya jahit baju kurung je kan. Betul tak???Baju sanding dan persalinan pon saya hantar kat dia jugak. Sekali dengan baju sanding pengantin lelaki kot. Dah memang jadi pelanggan tetap dia so dapat murahla sikit. Saya sangat cerewet pasal baju. Bukan ape.Baju kat mana2 vendor bridals ni mesti ikut shape badan sangat. Dah besar tu besar terlajak. So decide buat sendiri senang. Puas hati.Fasyen baju ni dress maxi. Kain ni actually nak buat flowy tapi xcukup kain. Then, kak zarina buat mcm kembang sikit guna teknik segitiga.

Baju ni saya saja buat simple-simple. Bukan apa. Boleh pakai ke mana-mana function nanti. Tak adala segan sangat. Border lace beli online. RM15/m tapi ade 2 side. So jadi 2 meter la. Bunga fabrik saya jahit sendiri. Kain pink tu saya beli kain lebihan kat kedai kain ape tah. Tak ingat. Yang dalam Square One tu.RM 2 jer kain lebihan kalau kita nak guna sikit jer. Lepas tu manik beli dekat Air Hitam. So mulala gigih jahit manik. Mula-mula jahit dekat lace dulu lepas tu baru patch lace dekat baju.Saya saja tak nak jahit kat area leher sebab dah selesa pkai pashmina labuh tutup dada dan bahu. Jadi buang karan je kalau jahit area bahu atau leher. Ye dak.Total lost untuk baju RM50+15+2 =RM67.Murah kan????Sangat selesa dan yang penting tak ikut shape badan. Next entry nak cerita pasal veil dan tudung plak. Sayonara!


SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

6 comments:

Ieka XieaRf said...

comel la baju tunang awk tu. ieka tak suka sgt taw warna kuning, tapi nampak cntik pula kat baju awk tu.

btw, da follow awk. klu rajin, mohon blogwalking balik eh . thanks. :)

ayuyusoff said...

Thanks awak..ok..nanti saya follow awak balik:)

Sal~Asyraf said...

cantinya yang...alahaiiii tetibe rasa nk go through tawen2 ni skali lg..eheksssssssssss!

Zuraidah Butang said...

jarang ade orang masuk ngan warna kuning..tapi cantik u pki baju kuning :)

ayuyusoff said...

hehe...thanx sis:-)bleh je nak naik.plamin lg skali..hehe

ayuyusoff said...

thanks awak..entahla..saya pon takut xsesuai tapi redah jela..hehe

::jom tengok iklan menarik:)::