Tuesday, December 4, 2012

kembar beto kushairy

Assalamualaikum...
Tak ada yang menarik nak cerita cuma tersenyum sorang-sorang tadi bila tengok beto dalam istanbul aku datang.Bukan apa.Ada kawan cakap sebelum ni ,"Eh!muka beto macam muka si dia la(bakal imam)".Tergelak tergolek-golek dengar.Tak kot.Mesti ko salah tengok.So aku dengan rasa tak percaya terus balik rumah laju-laju bukak cite tu."Eh!samela..Dalam fikiran berangan sorang-sorang.Kalau dapat jalan-jalan dengan bakal imam kat Istanbul macam tu lepas kahwin best jugak kan.Mahal tak nak pergi sana ye???

-BETOLISA-

-AJIMFAIZ..hahaha(xde LISA kat sebelah)



SAME KE???:P


SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Sunday, November 25, 2012

B2B coming soon!!!

Assalamualaikum...
InsyaAllah....tahun depan moga-moga apa yang dirancang menjadi...dah siap design untuk baju sanding..tengok dah puas hati..tapi tak tahu bila dah jadi baju macam mana..nak siapkan keje cepat2 dan boleh start DIY..in shaa Allah fully DIY...except for kenduri xleh handle sendiri..nanti pengantin pengsan..YaAllah..permudahkan urusanku Ya Allah..xtau nak start preparation apa dulu...

THEME:sama dengan blog..(DUSTY PINK + MINT GREEN)

yeay..dah dapat persetujuan si dia..dah bayangkan cuma bakal imam dah pesan awal2 jangan ikut shape..jangan risau yer awak..

Coming soon nak crita pasal preparation even tarikh xtentu lagi..Insyaallah bulan Februari tahun depan akan jadi fiance to be to encik imam and rancang b4 grad dah jadi esteri encik suami..mudah-mudahan ..:)

P/S:nak letak design tapi karang orang copycat plak..hahaha..gelabah..t ada masa yang sesuai and dah bersedia saya uploadla gambo tu..tunggu..baju nikah dah beli kain, design xtaw nak buat mcm mana lagi.mmm..ada idea?

SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Saturday, November 24, 2012

HATI KOSONG..

kosong bila orang yang aku nak sangat jaga hati dia akhirnya berakhir juga dengan kebencian..
kosong bila orang salah faham dengan kau..
kosong bila orang hanya dengar dari pihak ketiga...
kosong bila kau menggunakan ayat yang sedap didengar..syaitan kau bilang aku...
kosong bila kau jadikan labuh tudungku sebagai cacian...
kosong bila kau hanya pikir kau di pihak yang betul..
kosong bila kau xselami hati aku..
kosong bila yang terpendam akhirnya terserlah jua...
kosong bila kau anggap aku manusia sempurna yang tiada dosa..

tenang bila aku mengadu padaMu bukan kepada manusia si pembawa mulut itu..
tenang bila rakan-rakan yang lebih mengenali aku memberi kata-kata semangat..
tenang bila hariku dipenuhi dengan sujud kepadaMu..
tenang bila kata-kata ini dipenuhi oleh ayat-ayatMu..
tenang bila si dia memberi kata-kata semangat...
tenang bila kesabaran dan kelembutan ini membezakan kau dan aku..
tenang bila kemaafan ini juga membezakan kau dan aku...

kesimpulan..jangan mudah percaya orang...
kesimpulan..mulut manusia ibarat pedang yang tajam..
kesimpulan..jangan terlalu mengharap kepercayaan orang...
kesimpulan..jangan terlalu menjaga hati orang hingga kau yang terluka..
kesimpulan..jangan pendam perasaan semata kau ingin lihat dia tidak terbeban..
kesimpulan..sila yakin dengan diri..sila bersikap terbuka dan jangan pendam Mas Ayu..


SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Wednesday, November 14, 2012

checklist

assalamualaikum...
Hari ni memang cipta rekod berkampung dekat bilik supervisor dari 9 a.m to 7 p.m. But still the proposal untuk PSM 1 masih banyak yang nak kene diperbaiki.But alhamdulillah dah ade hint and flow methodology.Dah siap secara rough chapter 1 till 3.Cuma nak touch up ayat english bagi power sikit. Ada sapa2 leh bantu checkkan ayat?? Need help sesangat.hehehehe.

The final tajuk "Pushover analysis of RC frame low-rise building using SAP2000".Dulu mati-mati taknak ambik PSM structure. Tapi ni dah rezeki kan sebab lecturer provide tajuk untuk bantu PhD die. Tumpang tuah. Lagipun setiap fieldwork yang dibuat akan dibayar RM4/sejam.Sape nak bayar.Keje McD pon baru RM3.5 sejam. Guidelines untuk PSM pon En.Fahmy bnyak tolong. Sape tak suka ada SV yang dah belanja makan team PSM sampai 5 kali. Ye dak?? tak campur dengan dia sediakan makanan if ade discussion kat meeting room rumah die. Rezeki jangan ditolak. Tajuk tough pon leh rasa lege sikit sebab ada SV macam ni kan.


♥♥♥



HERE THE CHECKLIST NAK KENE BUAT: (azam tahun baru nak siapkan semua keje before due)
PSM 1
  • Touch up chapter 1,2 and 3 (50%)
  • methodology (20%)
  • summary for each jounal papers selected
  • gantt chart
  • print Eurocode 8
  • godek2 software SAP2000

FOUNDATION
  • study balik how to design foundation
  • tengok dalam buku tyme LI the examples
  • relate dengan borelog from SI report,load dari drawing and mayerhof formula
  • PROJECT-design type foundation and ground improvement

STEEL DESIGN
  • remind amin untuk copy proposal lawatan ke masjid besi for pejabat pendaftar
  • mntak  sign dekan fakulti atau ketua pejabat pendaftar untuk apply cenderehati dari PRO
  • study balik trusses and purlins last week (BLURRRRR)
  • lawatan steel ke masjid besi- 22 nov



♥♥♥

ENGINEERING SOFTWARE
  • esteem project-submit 23 nov
  • staad pro-submit 7 dis

CONSTRUCTION
  • PROJECT- microsoft project
  • cari contoh BQ (bill of quantities)
  • print latest notes



♥♥♥

INTEGRATED DESIGN PROJECT
  • progress for infrastructure (50%)
  • earthwork section (50%)
  • water reticulation (check contoh dari previous project)
  • sewerage treatment plant ( check contoh dari previous project)

SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Wednesday, November 7, 2012

cita-cita menggunung

Assalamualaikum:)
Alhamdulillah..masih diberi peluang untuk bernafas dan mengharungi hari-hari mendatang dengan tenang.Walaupun dalam kepala serabut memikirkan banyak perkara, tapi aku gagahkan jugak untuk menjadi seorang hamba Allah yang kuat.Moga Allah permudahkan segala urusan.Amin.kan tiba2 dah melalut.hehe:P Actually aku nak promote online shop aku.Aku adalah berbisnes kecil-kecilan.Moga-moga satu hari nanti aku boleh jadi bisneswoman yang berjaya dunia dan akhirat.Bila pikirkan balik aku rasa macam patut ke aku ubah masa depan aku yang sepatutnya menjadi engineer yang berjaya ke arah bisneswoman yang berjaya.Xsalah kan.engineer boleh jadi bisnesswoman.tapi bisnesswoman tak boleh nak jadi engineer.Kadang-kadang aku pernah pikir yang aku ni salah buat pilihan ke dalam hidup???Moga Allah bagi petunjuk.Yang penting apa yang ada perlu diteruskan.bila dah sampai masa yang sesuai keputusan harus dibuat.Dalam hidup ni kan kita kene buat pilihan.Samaada pilihan tu yang kita suka atau kita terpaksa suka terserah pada diri.Mintak pada Allah moga dipermudahkan buat pilihan.Pada adik-adik yang masih tak ada hala tuju dalam hidup buatla pilihan yang tepat.Banyakkan berdoa k:P Mohon pada Allah.InsyaAllah.Akan ada dapat pilihan yang terbaik.

Dalam hidup aku, aku pilih untuk ambil jurusan civil engineering.YA!memang dari sekolah nak jadi engineer. But now aku baru rasa yang aku lebih suka hidup bermasyarakat.Sebelum ni yang aku pikir lain.Tujuan aku belajar untuk kerja. Kerja untuk cari duit. But now baru aku teringin nak buat benda yang aku suka n aku impikan dalam hidup. Yang lebih dekat pada masyarakat. Yang lebih dekat pada Allah.

I WISH:

-Aku ada RESTORAN FAMILY yang berMENUkan masakan MA!yap..aku ada seorang ibu yang pandai masa.yang sangat osem dan power dalam bidang masakan.Yang sangat cintakan masakan. Rasanya tak pernah kalau orang makan MA masak cakap tak sedap. I wish i have talent like her.Sikit-sikit adala sekarang. Kira kalau kahwin suami tak adalah kempunan nak makan itu ini ye dak :P

-Aku ada TADIKA TAHFIZ untuk budak-budak from age 3-6 yrs old.Sebab aku tengok parents sekarang terlalu lalai menjaga anak-anak.Terlalu manjakan anak.terlalu bz mencari duit.Akhirnya anak terabai. Anak kurang kasih sayang. Anak leka. Anak kurang ilmu agama. Dan aku harap anak-anak aku nanti tidak terabai macam tu. Lengkap kasih sayang dan ilmu. TADIKA TAHFIZ yang berkonsepkan keluarga. Penuh kasih sayang. So sweet!!!

-Aku ada BUTIK MUSLIMAH sendiri.Aku boleh jahit baju,jubah,blouse,skirt n tudung aku sendiri.Yang lebih ikut syariat  Islam.YA.Aku suka fashion.Tapi biarlah berpada.Yang ikut syariat.Yang aku tak akan cerewet bila beli if nipis.if singkat.if sendat.YAP!aku sedang perbaiki diri yang serba kekurangan.Menutup segala yang ada.disimpan rapi untuk si suami tercinta yang lebih berhak.Butik yang ada semua keperluan muslimah. Stokin. Handsock.Yang tidak bercampur aduk dengan pakaian yang tidak sesuai. Yang bila aku masuk aku akan dapati semua benda yang aku nak dalam satu butik. Dengan harga yang berpatutan. Aku xnak orang lain rasakan menutup aurat itu beban disebabkan harga. aku ingin berikan harga yang terbaik dan mampu dibeli. Sebab apa. aku merasakan yang terlalu banjir butik di Malaysia ni. Tapi terlalu ghairah mencari populariti. Mencari label.Untuk apa. Bukankah perniagaan itu juga satu dakwah. Mengajak orang lain menutup aurat. Bukan hanya wang semata. Saham akhirat kan lebih penting!

-Aku ada bisnes WEDDING PLANNER dimana aku boleh jadi consultant perkahwinan yang berkonsepkan ISLAM. Buang mana yang tidak patut. Tambah yang mana perlu. Dengan harga yang patut. Dengan bersederhana. Supaya orang lain tidak merasakan perkahwinan itu susah.Perkahwinan itu satu pelaburan. Sedangkan perkahwinan hanya pelengkap separuh dari kehidupan. Tapi orang sekarang jadikan perkahwinan matlamat kehidupan. Tapi tidak paham konsep perkahwinan itu sendiri. Indah kan perkahwinan. Semuanya halal. Semuanya pahala:)

Dah melalut tak tentu hala.nak pomot page ni je sebenarnya.Meh singgah meh:P


SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Monday, November 5, 2012

Alhamdulillah :)

Assalamualaikum...

Akhirnya selesai jugak godek2 n make up blog sampai siap.dah puas hati sekarang.boleh senyum lebar tarik nafas panjang2.barulah ada mood nak update banyak2 ye dak!.yay!!yelah.dekat blog ni jela tempat nak mengadu.nak bercerita.nak berangan.macam2 lagilah.boleh sambung buat PSM yang xsudah2 pulak.kepala ligat nak pikir nak buat tema warna apa yep.solusinya gabungan warna kat blog ni bagi 1 inspirasi for the big day nanti.:)YES!!!sekarang dah jatuh cinta dekat warna2 comel ni...pink..blue..mint green..buat hati rasa tenang.but the kelemahan is nampak sangat childish.xkesahlah.this is me.memang macam budak2 pon even muka tua.hah???

baby blue+baby pink+mint green.SUMPAH CANTIK

SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Sunday, November 4, 2012

if i have 25 hours in a day..

salam
sedih ngan diri sendiri..xdisiplin dengan masa..buat jadual cantik2 tapi xnak ikut..boooooo..Ya Allah..bantulah hambaMu..nak sangat jadi orang yang menepati masa..menyayangi masa..plis2...banyak benda nak setel ni sayangku MASA..

SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Wednesday, October 24, 2012

make up blog

mood edit blog xhabis2..bz..xpela..smbung tyme cuti..siapkan keje tergendala dulu..:)
SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Sunday, October 7, 2012

:(

rindu nak menaip:(..bnyak benda nak cite..tapi bz sangat apekan daya..stress..nak menaip..
SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Wednesday, September 5, 2012

revorians gathering

assalamualaikum sahabat2 sekalian..
selawat ke atas nabi Muhammad s.a.w
dah beberapa hari pulang dari perak but now baru nak update cerita sepanjang disana.terlalu banyak cerita yang nak dikongsi sampai xtau nak start dari mana..:)Alhamdulillah..perkahwinan mashi berjaya mengumpul majoriti revorians..walaupon agak sedih sebab ade beberapa sahabat yang tak dapat hadir atas alasan masing2...tapi enjoy sangat2 disana....

hari jumaat tengahari sampai rumah salina kecik..hampir tak percaya sebab budak kecik ni semakin kecik..last jumpa masa pipi dia masih seperti pau..hehe..so cute...masa tu aku saing dengan azimah..lama sungguh xjumpa dia..Alhamdulillah...tenang hati melihat sahabat yang lama xjumpa ni..banyak perubahan pada dia..insyaAllah..aku pon akan follow sama..moga Allah menetapkan hati ini dalam istiqamah...dlm pukul 1 jugak syazana the diva datang..dengan celotehnya..seronok pulak aku rasa..sepanjang ke manjung kitorang just berbual kosong..tetiba terkeluar pasal gangnam style..tah pape..hahaha...masing2 penat and xsabar2 dah nak sampai umah mashi..agak jauh jugak perjalanan ke manjung dari lebuhraya utara-selatan ni...hampir 4 jam setengah baru kami smpai ke manjung..sesampai kami di manjung,rupanya pengantin baru nak ke masjid..Alhamdulillah..ingatkan xsempat tgok mashi nikah..sbb katanya nak nikah lepas asar..dalam pukul 5.40 jugak kami smpai..

so, kitorang ramai2 dalam 6 bijik kete ke masjid tok majlis nikah..1st tyme tengok orang nikah smpai berlima dengan tok kadi yg sama...seronoknya..rase meriah..xdela rase takut sangat sbb tengok sebelah ade geng..hehehe..tapi kalau aku kan, aku rasa macam nak nikah kat rumah je kot..hehhee..:)lagi berdebar rasanya..yela..org rmai2 tengok kita..hoho..

after nikah kitorang bergerak minum2 kat rumah mashi..dalam maghrib jugak baru dapat kunci ke homestay kak lela..bayangkan kami gugurl yang smpai 26 orang ni berkampung dalam rumah yg sama...sangat meriah kot..aku rasa benda ni syaqirah dah potpet dlam blog die..baca sini juga..Qirah isa..nmpak sangat aku malas type panjang2 kan...and the most important thing pagi esoknya kitorang ke telok batik..mula2 xnak naik bot tu..tapi pikir balik bila lagi nak naik bot kan..bila lagi nak ke teluk batik..so naikla..baru rm4..hehhee..dlam tengahari balik siap2 nak ke umah mashi..sbb aku n husna terpaksa bidan terjun jadi mak andam...xpasal2..nasib muka mashi xde maslaah n aku make up nipis jela..aku pon kalo kawen nak make up cmtu je..malas tebal2..watpe...dah xnampak muka asli...nasib mashi ade barang make up sendiri..nk harapkan barang aku mmg xbnyak sangat..eyeshadow pon xde..hoho..hope mashi sukala kan..

even at first die macam xkonfiden dgn eye wing yg aku wat tu..but just nak bg nmpak mate besar je..heheh..mate mashi kan chinese type...dah siap barulah nmpak cm mate besar sikit..see..mashi..u must trust me..hehehe..all sponsored..ingt sng ke nak sponsore make up..hahaha..kidding jer..apela sngat make up tu nak dibandingkan dengan senyuman kawan as a bride..aku salute die sbb till petang die still boleh tersenyum..Alhamdulillah..die sngat happy with this wedding..hope me too coming soon.:)...petang tu xsempat nak bual lame dah kene gerak ke kl..malam baru smpai..penat sangat rasa...layan jela gambar yg xseberapa nie...credit to Awin..


gamba lain akan dihupdate kemudian..hhehe:P

SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Sunday, June 24, 2012

kenapa macam ni??

esok dah berLI..hati suram..xhappy.Ya Tuhan..perasaan apakah ini..orang lain seronok bergembira dengan kedatangan dunia pekerjaan..tapi aku...hanya mengalirkan air mata dengan benda yang sia-sia..nasiblah ada lagi orang sekeliling yang masih menyanyangi dan menyokong aku..terima kasih Allah...bersujud aku didepanMu dengan air mata yang melimpah..terima kasih future husband menyokong..terima kasih kak liza...ila...saudara yang masih ada disisi...tatkala hati dirundung pilu...jiwa dihimpit-himpit..masa itu juga perasaan menjadi lembut bak kapas..mudah sahaja terguris untuk masalah yang sekecil kuman ini..kesian abang..menjadi tempat aku mencurah keegoan..padahal dia sendiri sudah lemas dalam masalahnya sendiri..Mas Ayu...hargailah pengorbanan abangmu itu...sudah banyak berhabis untuk kau..Ya Allah..sekali lagi aku jadi hamba yang tidak bersyukur...khilafnya aku..waktu ini jugak aku amat rindukan ma dan ayah..aku memerlukan kekuatan mereka dikala ini...Ya Allah.berikanlah aku kekuatan menempuh hari esok..xsabar nak LI..tahun 4..grad dan keje..masa tuh dah xpayah menyusahkan orang lain lagi..n xpayah dah bazir masa menangis sebab menyusahkan orang lain..chaiyok2 MAS AYU!!!!

SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Sunday, April 29, 2012

lamanya xupdate blog...kesian hencik blog...mesti merajuk..entahla..skang dah xde mende nak citer..xde mende penting yang nak dikongsi...hidup pon makin bz..niat hati memang nak update selalu..tapi selalu saje fail...bermalasan tanpa arah tujuan...mungkin dah makin tua..mind set dah lain..blog xpenting2...xpenting...nah..hambik kau...memang aku abaikan terus...pliz2....adela mood nak hupdate blog selalu...kat mane lagi nak kongsi cerita menarik ni..blog ni jela yang selalu dengar aku bebel..org lain xnak dengar pon..sobsobsob...dah..merepek...akan datang dengan entry lebih dewasa...Assalamualaikum...
SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Saturday, March 31, 2012

bz life

assalamualaikum..

dah lame sangat xberblogging...hidup makin bz..dah xde mase nak pikir bnda yang remeh temeh..semoga Allah permudahkn jalan kami..amin..


Published with Blogger-droid v2.0.4

SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Published with Blogger-droid v2.0.4

SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Tuesday, March 6, 2012

Mehlaa membeli belah kat sini...

assalamualaikum...
akhirnya apa yang diimpikan jadi kenyataan...akhirnya aku dah mula berbisnes kecil-kecilan..Ya Allah..moga berjalan dengan lancar..Amin....so bolehla lawat2...sori..masih dalam mantainance and bnyak agi xupdate..akan upload gamba dari masa ke masa...xsempatla sorang2 nak buat semua..study lagi..so slow2la....mehla melawat...dialu-alukan...


SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Friday, January 13, 2012

Alhamdulillah atas penghijrahan ini..:)

Assalamualaikum..
Alhamdulillah..syukur sangat kepada Allah sebab masih meminjamkan nyawa ini untuk aku beribadah kepadanya.Aku rasa 2012 ni banyak membawa perubahan yang besar dalam hidup aku.Sumpah malam ni memang xde mood nak study.Hati dan fikiran hanya pikirkan rumah jer.Padahal aku masih ada 2 paper susah lagi.Design dan Highway.Tapi kenapa malam ni aku tak ada mood lansung.

Aku teringatkan blog aku yang dah lama terbengkalai.Aku lihatkan blog sepintas lalu.Membaca kembali post2 aku yang lepas.Betapa tidak matangnya aku.Malu pada diri sendiri.Malu pada Allah.Lantas aku ambik keputusan.Biarlah blog ini menjadi tempat luahan isi hati aku sepanjang tahun akan datang.Sebab aku tidak punya siapa untuk diluahkan.Aku pasti tak ada orang paham akan perasaan aku sekarang.Aku jugak nekad menukar template dan design blog yang lansung xmenunjukkan kematangan aku.Gambar2 juga aku delete.

Segala yang ada di tubuh badan ini hanya pinjaman Allah.Buat apa ditayangkan kepada umum.Aku jugak nekad membuang gambar aku dan si dia.Biarlah itu menjadi kenangan.Aku kene ingat janji aku dengan Allah.Harap si dia sabar dengan permintaan aku ini.Bagilah aku peluang bejuang di jalan Allah sebelum aku menjadi isterimu wahai khalifah Allah.Aku yakin dengan keputusan ini akan menjadikan aku lebih bersedia untuk menjadi isterimu yang solehah kelak.InsyaAllah.Aku tahu ini berat bagi kamu.Tapi percayalah.Tentu saja Allah akan memberi jalan kepada kita.Dengan cara ini saja kita terhindar dari maksiat dan keseronokan dunia.Aku dengan duniaku.kamu dengan duniamu.Sampai masa dan jodoh kita,InsyaAllah aku setia menjadi isterimu yang solehah.Aku setia menunggumu.

Sudah beberapa hari aku susah hendak tidur.Ade saja bisikan di telinga.Ada saja yang memekik di telinga.Tanda apakah ini Ya Allah.Malam tadi juga aku termimpikan ibuku.Buka saja mata air mata tak semena keluar.Dalam mimpi tersebut aku menangis kerana ibuku.Dan aku xpasti apa yang mimpikan pasal MA.Ya Allah.Kau ampunkan dosa ayah dan ibuku.Kau berkatilah mereka yang membesarkan aku.Yang bnyak berkorban demi anaknya ini.Yang sanggup berjerih payah menjadikan aku insan berguna.Berikanlah kami sekeluarga petunjukMu kejalan yang benar.Amin....

Malam ini juga disebabkan tiada mood untuk belajar,aku ingatkan mahu mengasingkan baju yang aku xmahu pakai.Mahu dijual mana yang sesuai dan mahu disedekahkan kepada sesiapa sahaja yang mahu.Semoga penghijrahan aku kali ini berkekalan atas rahmatMu Ya Allah!Aminnnn...


SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

::jom tengok iklan menarik:)::