Wednesday, January 26, 2011

buat jahat dibalas jahat..

salam readers..
arini sangat2 kelam..
agak2 seluruh malaysia ke cuaca camni..
dari pagi tadi hujan..
skang baru benti..
matahari plak main nyorok2...
kejap ade..kejap xde..
kire ni tyme paling sesuai r nak wat tahik mate..
bukan taik mate aku nak cite...
tapi pasal kehidupan kita sebagai manusia...

madah pujangga bersama cik ayu arini..

Be who you are..say what you feel..
because those who mind don't matter..
and those who matter dont mind...

sangat2 mendalam kan ayat nie...
tibe2 arini aku berspikang lak kan..
korang paham2la sendiri ape maksud die..
bagi aku pulak hidup nie kalo kite xmengenal diri..
kite xkan paham ape tujuan kita hidup..
ayah aku penah cakap...
kite kalo kite kenal diri kita..
kita xkan ade masalah dalam kehidupan..
aku bagi contoh yang paling senang...
ambik mase..muhasabah diri..
ape kekurangan pada diri kita..
sebab manusia nie xde yang sempurna..
jadi bile kite da kenal sape kite..
kite xkan bercakap keburukan orang lain..
betol x..
sebab manusia ni same..
kalo kite bercakap sal orang lain bende 2 akan terkena kat diri
kita sendiri..
itu yang ayah aku pesanla...
sebab aku sendiri tengok ayah aku xpernah ak nyibuk sal orang lain..
kalo kadang2 mak ade bertanyer betol ke itu ini..
ayah akan diam..biarla diorang..buat ape kite nak sibuk2..
aku respect ayah aku..
dan aku sekarang pon kalo boleh nak ikut cre ayah aku..
da xnak gosip2 sane sini...
lagi satu aku suke dengan ayat
"bercakaplah perkataan yang penting..bila dah xde yang perlu dicakapkan..
lebih baik diam"
kat sini banyak benda yang aku boleh bagi contoh nape perlu diam..
sebab lidah tu lagi tajam pedang..
n sekali terlepas cakap mmg susah nak patah balik...
perasan x..
kalo kite bercakap perkara xpenting..
or kadang2 terover cakap..
or kadang2 terover gurau...
kite xtaw orang lain akan terase ke x..
sebab tu orang cakap jangan banyak ketawa..
sebab nanti kita akn menangis..
sebabnyer bile da terase akan jadi gado..
muhasabah tok diri aku..
kurangkanlah bercakap..
sebab ape..
lagi kurang kita bercakap lagi kurang orang sakitkan ati kita..
Lastly,
korang percaya x hukum karma????
bagi aku,aku caye...
buat baik dibalas baik..
buat jahat dibalas jahat...
lagi banyak kite bercakap buruk pasal orang..
lagi banyak banyak kejahatan yang terpalit kat diri kita...







SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

Saturday, January 22, 2011

blog baru..ape kes..

salam...
gile kosong aku nyer blog baru..
sunyi sepi tanpa follower and memollow..
da name blog baru kan..
so xde sape nak follow lagi...
spae yang da kenal aku maybe taw blog lame aku kan..
huhu..
pasan kan..
xde sape yang kenal aku..
bukan pemes pon..
hahaha...
so nape yep aku wat blog baru nie..
sebab aku nak jadikan blog ni more personal..
aku nk follow blog girl je..
bukan ape..
more privacy n mesre alam...ecece
sebab kat luar sane ade stalker yang tah pape..
nak nyibok sal orang lain jer..
so..
tunggu ye bloggers2 girl..
aku akan follow blog korang balik..
(opss..aku bukan les yer..hahaa)
tapi take time ckit aku nak follow balik..
sebab aku skang2 sangat2 bz ngan assgnment,report and quiz..(sigh)
da xde pape nak cakap..
out..
adioss..:)

SUKE ANGKAT IBU JARI!! ^______^

::jom tengok iklan menarik:)::